Две изложби и музикален спектакъл в „Нощ на музеите“ в РИМ-Плевен

В Регионалният исторически музей в Плевен в „Нощта на музеите“ (14 май) от 19.30 часа бяха открити две изложби, съобщи на пресконференция за журналисти директора на музея Володя Попов.

Културното мероприятие се организира в рамките на Културната програма по повод празника на град Плевен – 15 май.

 В този ден се  отпразнува на празника на град Плевен, който съвпадна с празника на музея. Така се съчетаха двете мероприятия..

Едната изложба е с название „Историческият път на българските католици, част от Никополската епархия“.

„Регионалният исторически музей има самочувствието, че през тази година се проведе една „Нощ на музеите“ в която можаха да се видят две много силни „национални прояви“. "Национални“, тъй като събитието беше  „надрегионално“. На 14 май в 19.30 се проведе „Нощта на музеите“ в РИМ-Плевен с последователното откриване на две изложби, които имат „национален характер“. Това е така, защото изложбите са с материали от цялата страна и касаят „национални теми“. В тези „национални теми“ се срещнаха относителната и същевременно водещата тежест на плевенските събития в българските исторически събития. Първата изложба с название „Историческият път на българските католици, част от Никополската епархия“ е свързана с живота на католиците на днешна България. Ние, като православна християнска държава, в която приоритетно се изповядва тази вяра, притежаваме и благородството да проявим търпимост и разбиране към всички останали религии. И винаги сме имали „религиозна търпимост“. Друг е въпросът, че в определени исторически моменти тази „религиозна търпимост“ е преминавала в „административни ръце“, които са нарушавали тази хармония, която е характерна за българския народ, както отбеляза г-н Володя Попов, директор на РИМ-Плевен, „едновременното развитие на широкото християнство (в неговата православна характеристика) и католицизма, са показател за това, как един народ, изразявайки няколко аспекта на една религия, може да работи с една цел“.   

Втората изложба, която бе видяна в „Нощта на музеите“ в РИМ-Плевен е с название „С духа на ботевци“.

„Тази изложба е свързана с годишнина от революционните събития в края на турското робство и опитите на България да се впише в европейската история, търсейки самостоятелен път за своето освобождение и за появата на „политическата карта“. Един от тези опити през 1876 година е свързан с Ботевата чета и преминаването й на територията на България. В съставът на Ботевата чета е имало двама плевенчани. В изложбата ние поставяме акцента именно на тяхното присъствие. Но изложбата е и с „национален характер“, тъй като са събрани материали от музеите в почти цялата страна“, каза Попов.     

На 14 май в РИМ-Плевен посетителите на „Нощ на музеите“ в 20.30ч успяха да присъстват на музикалния спектакъл с духовни песни в изпълнение на общинския хор „Гена Димитрова“.