Петко Йорданов Христов

е роден в с. Велчево, окръг Великотърновски  на 09.10.1950 г. Основното си образование завършва на село. Средното си образование продължава в Строителния техникум в гр. Велико Търново със специалност “Строителство и Архитектура”.

На 17.04.1977 г. приема Свето Миропомазание от Негово Високо Преосвещенство Монсиньор Богдан Добранов в църквата “Свети Йосиф” в гр. София. Оттук започва и неговия път към Свещенството. Заедно с покойния вече Филип Романов, работят и се подготвят под ръководството на Отец Роберт и на Отец Франц и усвояват необходимия минимум знания за Свещеници. Когато са били вече достатъчно добре подготвени, Монсиньор Добранов прави постъпки пред тогавашния Комитет по религиозните въпроси, относно разрешение за Ръкоположение. Но докато чакат разрешението Негово Високо Преосвещенство Монсиньор Богдан Добранов почива и се налага да се обърнат за съдействие към Негово Високо Преосвещенство Монсиньор Самуил Джундрин, Никополски Епископ. Същият ги приема и прави всичко необходимо, за да се получи разрешението.

На 19.10.1985 г. приема дяконски чин.

На 15.12.1985 г. Петко Христов е ръкоположен за Свещеник от Негово Високо Преосвещенство Монсиньор

Самуил Джундрин. До 20.06.1986 г. е бил помощник на Отец Филип Романов в Енория “Света Богородица” в гр. Белене,  след което поема Енорията в с. Трънчовица до март 1992г. Когато след смъртта на Отец Филип Романов е назначен за Енорийски Свещеник в Енория “Света Богородица” в град Белене.

 

Междувременно през 1990 г. дава първите си обети в Ордена на Францисканците - Конвентуалци, а няколко години по-късно през 1993г. на 15 декември полага вечни обети.

На 06.01.1995 г., тържествено е хиротонисан от Негово Светейшество Папа Йоан Павел ІІ в Катедралата Свети Петър, във Ватикана за Епископ на Католическа Никополска Епархия.

На 25.01.1995 г. с Назначително Писмо № 001/25.01.95, в присъствието на Негово Високо Преосвещенство Монсиньор Марио Рици, Апостолически Нунций в РБългария, на Негово Високо Преосвещенство Монсиньор Самуил Джундрин, и на Енорийските Свещеници в Епархията е бил въведен в длъжността Никополски Епископ в Катедралния Храм “Свети Павел от Кръста” в гр. Русе, където по онова време  се намира и седалището на Католическа Никополска Епархия. 

В Епископската конференция на България е председател на следните комисии:

В момента пребивава в Епархийния дом на ул. Братя Симеонови № 26 в град Русе.