Страхил Веселинов Каваленов е роден на 25 март 1966 г. в село РазградОбласт Монтана, но е израснал в София. Завършва Национална Гимназия за древни езици и култури „Св. Константин Кирил Философ“ , а висшето си образование  в Софийския университет със специалност История. Започва духовното си обучение в Папската богословска академия в КраковПолша. След това учи и се дипломира в Папския Латерански университет в Рим, РИталия.

След завръщането си в България Страхил Каваленов получава Ръкоположение в чин Дякон на 15 ноември 2008 година в град Белене, в католическия храм „Рождение на Блажена Дева Мария“,Светилище на Блажения Епископ и Мъченик Евгений Босилков.

А на 18 април 2009 г. Страхил Каваленов е ръкоположен за свещеник от Никополския епископ Петко Христов в град Белене, в католическия храм „Рождение на Блажена Дева Мария“,  в присъствието на Монсиньор Януш Болонек, Апостолически Нунций в РБългария и Софийско-Пловдивския Епископ Георги Йовчев

           Отец Страхил Каваленов е назначен на 26.05.2009 г., с Декрет на Никополския Епископ, Монсиньор Петко Христов, за Енорийски свещеник в Енорията „Блажена Дева Мария на Броеницата“ във Велико Търново. А от 1 януари 2012 г. поема пасторалната грижа и за енорията „Блажен Евгений Босилков“ в Габрово.

                       От 1 март 2018 г. до 14 септември 2020 г. е генерален викарий на Католическа Никополска епархия.  Отец Каваленов говори четири езика – италиански, полски, френски и руски, а като възпитаник на класическата гимназия владее латински и старогръцки.

 

           Той е определен от католическата епископска конференция в България за преводач на папа  Франциск  по време на Апостолическото му посещение в България от 5 до 7 май 2019 г.

                     През 2019 година на официална церемония в БАН, Генералният викарий на Католическа Никополска епархия, Монсиньор Страхил Каваленов бе награден с "Почетен знак с лента" на Института за изследване на обществата и знанието при БАН.

Отличието  бе връчено на Монсиньор Страхил Каваленов като участник и главен организатор на редица събития, както във Велико Търново, така и в София, представящи личността и понтификата на Папа Франциск, Втория Ватикански събор, енцикликите Laudato si (Хвала на Тебе)  и Pacem in terris (Мир на земята). Сред тях се отличават конференцията "Християнските корени на Европа" и изложбата "Папството и българите (ІХ-ХХІ век)". Той е първият католически духовник с подобно отличие от БАН.

 

              От месец юни 2020 г. отец Страхил Каваленов е председател на управителния съвет на Каритас Русе.

След кончината на Никополския Епископ Монсиньор Петко Христов на 14 септември 2020 г., Монсиньор Страхил Каваленов е назначен за Апостолически администратор на Католическа Никополска епархия на 15 септември 2020г. 

 

     

На 5 октомври 2020 г. Монсиньор Страхил Каваленов е награден с Кръст за заслуги „Про Мерито Мелитенси”, който се връчва на духовни лица от Суверенния Военен Орден на Хоспиталиерите на свети Йоан от Йерусалим, Родос и Малта.

 

  На 20 януари 2021 г. отец Страхил Каваленов е назначeн от папа Франциск за Епископ на Католическа Никополска епархия. 

                     

                                                    

 

 

                        

                                                                                                           

 

 На 19 март 2021 г. на празника и в Годината посветена  на Свети Йосиф от Папа Франциск, в катедралата „Свети Павел от Кръста“ в град Русе той е ръкоположен за Никополски Епископ от Архиепископ Анселмо Гуидо Пекорари, Апостолически Нунций в РБългария, в съслужие с Епископ Георги Йовчев и Епископ Христо Пройков.

 

             В края на своето благодарствено слово Монсиньор Страхил Каваленов благодари на блаженопочиващите Монсиньор Самуил Джундрин и Монсиньор Петко Христов, на които дължи своето свещеническо звание. След тези думи изпълнени с признателност и дълбоко почитание Монсиньор Каваленов влезе в параклиса, в който е положено тялото на Монсиньор Петко Христов за кратка молитва преди да поеме повереното му паство.

           

 

 

 Същият ден на  19.03.2021г. с Назначително Писмо № 001/19.03.2021г., в присъствието на Негово Превъзходителство Монсиньор Анселмо Гуидо Пекорари, в съслужие с Епископ Георги Йовчев  и Епископ Христо Пройков, и на Енорийските Свещеници от Никополски Диоцез, както и от Католическата Църква в цяла България Монсиньор Страхил Каваленов е въведен в длъжността Никополски Епископ в Катедралния Храм “Свети Павел от Кръста” в град Русе, където се намира и седалището на Католически Никополски Диоцез. 

Не знаем още какви отговорности ще поеме нашият Никополски Епископ в Епископската Конференция, но със сигурност една от тях може да бъде Екуменизма.

 

Епископската резиденция  на Монсиньор Страхил Каваленов новият Никополски Епископ е на ул. „Братя Симеонови“  № 26 А в град Русе.