КАТОЛИЧЕСКА   НИКОПОЛСКА   ЕПАРХИЯ

DIOECESIS  NICOPOLIS  - BULGARIA

 

До Свещениците

И Сестрите

От Никополска Епархия

 

Скъпи Отци,

Скъпи братя и сестри в Нашия Господ Исус Христос,

На 6 април 2009г. в 3.30 ч. през нощта земетресение с магнитуд 6,3 степен по скалата на Рихтер разтърси град Лакуила и околностите в Централна Италия. До момента е потвърдена смъртта на 290 души, а над 1500 души са ранени. Над  28 000 души са загубили своите домове. Местният офис на Каритас и сградата, където се помещава Епископа са разрушени. Спасителните и издирвателни екипи полагат усилия за спасяване на оцелелите. Сред напълно разрушените и повредени сгради са жилищни блокове, болници, църкви, студентски общежития. Полагат се усилия помощта да достигне до всеки пострадал. Общо 120 енории са пострадали, като от тях по-малко пострадали са 30 енории. В сряда, 8 април се проведе среща с участието на местния епископ и свещеници от 154 енории от региона.  Целта бе да бъде направена обща оценка на нуждите.

Във връзка с това изпитание сполетяло нашите братя и сестри в Италия, сме изправени пред предизвикателството да засвидетелстваме нашата съпричастност към болката и нуждата на пострадалите. Епископската конференция на Католическата Църква в България отправя призив за набиране на средства, като за целта- дискуса от тази неделя на 19 април  да бъде предоставен на пострадалите от земетресението в Италия.

По този повод, всички Енорийски Свещеници имат задължението да направят всичко необходимо за организирането и набирането на средства, а средствата събрани от дискуса в неделя да бъдат предоставени в офиса на Никополска Епархия, за да бъдат предадени чрез Епископската Конференция в Апостолическата Нунциатура, за да достигнат до пострадалите в Италия.

Благодаря за вашата съпричастност и състрадание проявени към хората от Италия в тези тежки за тях дни.

  

 + Петко Христов

Никополски Епископ