„Аз съм Добрият Пастир и познавам Своите Си, и Своите Ме познават. Както Отец познава Мене, тъй и Аз познавам Отец. И живота Си отдавам за овцете. Имам и други овце, които не са от тази кошара, и тях трябва да  поведа. Те ще чуят гласа Ми и ще стане едно стадо с един Пастир”

 Йн  10, 14-16

Скъпи братя и сестри,

Пред нас е новата календарна година 2010. Но всъщност католическата Църква вече навлезе в духовната Църковна година, която както вече знаете Светия Отец Папа Бенедикт ХVІ обяви за Година на Свещенството, в чест на 150 годишнината от смъртта на Свети Иван Мария Виане, всеобщо признат за образец на свещеническо служение. Истински Алтер Кристос. Ревностен последовател на нашия Господ Исус Христос.

С това си решение Светия Отец иска да насочи вниманието на цялото духовенство към онова усърдие в служба на народа в името на Христа, което имаше Свещеника от Арс. За нас свещениците, както и за монасите и монахините като неоценими помощници в нашето служение, желанието на Светия Отец ни задължава да положим усилия, за да бъдем по-ревностни подражатели на Добрия Пастир. Всецяло отдадени в служба на повереното ни паство.

А от вас скъпи верни, очакваме по-дейно сътрудничество и участие в разнообразните инициативи, като живи камъни и активни членове на Мистичното Тяло на Христос, та с Божията помощ и застъпничеството на Света Дева Мария, насърчавани от примера на Свети Иван Мария Виане и многобройните светци да укрепваме и израстваме във вярата за един по-пълноценен  живот и заредени с надежда и очакване да посрещнем идващата Нова година.

И на всички вас Отци, монахини, монаси, братя и сестри, сърдечно пожелавам да бъде благодатна мирна  и радостна Новата 2010 година

 

+ Петко Христов

Никополски Епископ