„Възлюби Господа, Твоя Бог, с цялото си сърце и с цялата си душа, и с цялата си сила, и с целия си разум; възлюби и ближния си като себе си” (Лк. 10,27)

„А кой е моят ближен?” (Лк;10, 29)

 

Скъпи братя и сестри,

Изпратихме изминалата година посветена на борбата срещу насилието.

Годината отмина бързо, де да можеше и насилието да е отминало с нея, но уви. Ние и занапред сме длъжни да се борим срещу насилието, но заедно с това трябва да мислим и за страданието, което поражда насилието.

Ако не винаги можем да попречим на насилието, то винаги можем да облекчим страданието на тези, които са  станали жертва на насилие.

И не само на тях. Защото не само насилието е причина за страданието на безброй много хора. Безброй са причините, които водят до страдание.

Ние всеки ден срещаме страданието около нас, а и всеки един от нас е преживял някакво страдание и знае какво облекчение изпитва, ако някой ближен прояви желание да му помогне.

И в реда на тези разсъждения, мислейки си за темата за размишление през тази година, си спомних притчата за добрия самарянин и реших да ви предложа да посветим годината на Добрия самарянин.

 

Скъпи братя и сестри,

ако искаме да бъдем добри християни, трябва не само да размишляваме, но и да подражаваме.

Защото като подражаваме на добрите дела, подражаваме на Исус Христос, а с делата си свидетелстваме за благодатта на любовта на Отца. 

Скъпи верни, познайте в своя ближен един брат на Христа и търсете само в Бог утеха.

С пожелание за една благодатна 2012 година изпълнена с много радост, весело настроение и Божие благоволение!

  

 † Петко Христов

Никополски Епископ