Преподобни Отци,

Следвайки призива на папа Франциск за ангажираност и справяне с основното престъпление срещу човечеството – трафика на хора,  Папският Съвет за Пасторална Грижа, Емигранти и Пътуващи хора, Папският съвет за Правда и мир и Международния съюз на Генералните Настоятели организират Световен ден за молитва, размисъл и борба с трафика на хора. 

Първият Световен ден ще бъде отбелязан от всички епархии и енории по света, на 8 февруари 2015 г. – Деня на Света Жозефина Бакита - родена в Судан, отвлечена като дете от търговци на роби, подлагана в продължение на дълги години на всякакви унижения, малтретиране и експлоатация от „белите си господари”, приела християнската вяра и посветила живота си на служението на другите, особено най-онеправданите и безпомощните. 

Целта на този Световен ден е да повиши чувствителността към „съвременната форма на робство”, погазваща основните човешки права и свободи; да се създаде по-голяма информираност за това явление, засягащо толкова много хора, лишени от глас и превърнати в роби, като едновременно с това - събуди съпричастност и воля за намиране на решения за противодействие, чрез предприемането на конкретни действия. 

Приканвам всички да се присъединят в  деня  за борба с трафика на хора, чрез обща молитва в  литургичните служби тази  неделя – 8 февруари.  

Господи,

Ти създаде всички хора да бъдат достойни и свободни.

Днес ние се молим за жените, мъжете и децата,

които са купени и продадени в робство,

които са насилствено лишени от свободата и достойнството си.

Днес ние се молим за всички онези, които

купуват и продават хора,

заробват жени, мъже и деца,

насилствено лишават другите от тяхното човешко достойнство и свобода.

Ние Те молим за всички тях със  застъпничеството на Св. Йозефина Бакита,

чрез Христос – нашия Господ.

Амин!

Петко Христов

Никополски Епископ