Католическа Никополска Епархия - България

Dioecesis Nicopolis ad Istrum  - Bulgaria 

Преподобни Отци и Сестри,

Скъпи братя и сестри, 

В сърцето на Християнството има едно явление, и именно от това явление се раждат нашата вяра и нашата надежда. Без него Християнството става празно, нищожно и дори абсурдно.

Възкресението на Христос е всъщност печата на Бог върху възкръсналото за нов живот заедно с Христос човечество. Разпнатият възкръсва, а  нощта изчезва пред сияйния лик на зората.

Предстои ни един светъл празник,  Пасха - изпълнен  с нови предизвикателства и много надежда. Да, Надеждата, като една от трите основни богословски добродетели, която заедно с другите две –вярата и любовта, осмисля живота ни като християни и ни помага да си отговорим на въпроса, който често си задаваме: Каква е нашата надежда? Какво очакваме от бъдещето? Кой път искаме да изберем?

Основният въпрос е да узнаем какво ние ценим най-много: Една негарантирана сигурност и временно щастие или истинско  и непреходно блаженство, което искаме да градим всеки ден в единство с Господ, здраво свързани с Неговото Мистично Тяло, от което можем да получим необходимите благодати, за да преодоляваме всяко изпитание, което Божието провидение ни предлага. 

Скъпи верни, 

Тази година ние сме благословени да посрещнем Светия Отец Папа Франциск през месец май в България, на наша земя.

Вярата в силата на молитвата ме насърчава да призова всички на обща молба към Господ. 

„Скъпи братя и сестри, събрани от Възкръсналия Христос за отслужването на тази Великденска Литургия, да отправим нашата обща молитва към Бог Отец, за да Го помолим за пасхалните дарове за Църквата, за народа на България, за нашия Папа Франциск, за света и за всички нас, за да можем да живеем в радостта на Възкресението” 

Скъпи братя и сестри, с тези мои слова каня всички вас, нека  да приемем с отворени сърца любовта, дарена ни от Възкръсналия Христос  и да я споделяме  с всички около нас, било у дома, било на работното място, както и с нашите приятели и съседи, за да помогнем да пониква надеждата и да се утвърждава вярата в света, за да бъдем всички едно, както го пожела нашият Господ Исус Христос.

 

Като ви благославям в Господа

ви пожелавам светли Пасхални празници.

 

Честито Възкресение Христово!

ХРИСТОС ВЪЗКРЕСЕ!!!

 

 

†Петко Христов

Никополски Епископ