Актуалности

РЕЧ НА АПОСТОЛИЧЕСКИЯ НУНЦИЙ КЪМ МОНСИНЬОР СТРАХИЛ КАВАЛЕНОВ на 20.01.2021, СОФИЯ

 

 

Моите поздравления към монс. Страхил, новия избран Никополски епископ, избран от Папа Франциск за нов пастир на епархията, която след времето на комунистическото управление беше реорганизирана и ръководена с особена заслуга в продължение на близо 25 години от Н.В.П. Монсиньор Петко Христов до смъртта му на 14 септември м.г. В продължение на 2 години Монсиньор Страхил беше близък сътрудник, като Генерален викарий, на Монсиньор Петко. С него проведе стажа си за Епископ. Другата голяма школа като пастир той завърши като енорийски свещеник във Велико Търново и Габрово.  

Защо Светият Отец Франциск, сред толкова много добри и свестни свещеници от Никополска епархия – и българи, и от други националности, - избра за Епископ точно Монсиньор Страхил? Не знам, но имам голяма улика. След апостолическата визита в България Папа Франциск, на 11 май 2019 г., ме помоли със свое писмо да благодаря на организаторите на посещението и уточни: Специални благодарности на отец Страхил Каваленов, който толкова успешно се справи като преводач и в същото време, ми даде прекрасно свидетелство за апостолско усърдие. 

Мнозина се питат какво Нунцият е оценил у Монсиньор Страхил. Не искам предварително да правя светец Монсиньор Страхил – Господ ще се погрижи, ако той го заслужи, - но видях признаци, които ме отведоха към него. Освен главния, който е неговото „пастирско усърдие“, всеотдайността към своето свещеническо служение без пестене на енергия и време, като се старае да бъде пастир на всички, без разлика от политическа принадлежност или социална класа. Освен това, видях неговата голяма култура, най-вече в историческите науки – аз съм историк, – и неговото международно измерение. Учил е в България, Полша, Швейцария и в Рим. Знае 8 езика.

Като Епископ и Нунций искам да дам на Монсиньор Страхил някои препоръки: 

Гледай на епархията на първо място не като на структура – макар че ще трябва да я укрепиш и обновиш, - а като на общност от хора, като се вглеждаш в младежите, отделните свещеници и бедните, които нарастват като брой. 

Не стой затворен в епископския дом, срещай се с хората, по възможност в преки контакти, независимо дали са миряни, или свещеници, католици или от друга религиозна принадлежност, българи или чужденци. Никой не трябва да се чувства пренебрегнат от теб. 

 Гледай винаги напред. Миналото е в нас, със светлини и сенки. Съхрани доброто от миналото, но гледай към настоящето и бъдещето. Времената се менят. Не догонвай историята, а се старай да изграждаш, доколкото ти се полага, историята, заедно с миряните и свещениците от Никополската епархия. 

 

Монсиньор Анселмо Гуидо Пекорари

Апостолически нунций в България

1. Каква беше целта на вашето посещение в България и дали тук намерихте това, което очаквахте? 
2. Придобихте ли впечатления за състоянието на КЦ в България? Бихте ли ги споделили? 
3. Могат ли религиите да живеят в мир? 
4. Мислите ли, че в тази връзка Католическата църква прави достатъчно усилия? 
5. Как мислите, нашата църква ще успее ли да задържи младежите и дали дава отговори на въпросите, които ги вълнуват? 

Апостолическата Нунциатура, заедно с Междуритуалната епископска конференция на Католическата църква в България и Никополски диоцез (епархия) съобщават, че Светият Отец Папа Франциск назначава за Никополски епископ, Високопреподобния монсиньор Страхил Каваленов. Досега той изпълняваше длъжността Апостолически администратор на овакантения престол на същия диоцез (епархия), както и енорийски свещеник във Велико Търново и Габрово.
 
Монсиньор Страхил Каваленов е роден на 25 март 1966 г. в село Разград (област Монтана). Получава образованието си в класическата гимназия в столицата и Историческия факултет на Софийски университет. Ръкоположен е за свещеник в Белене (Никополски диоцез) на 18 април 2009 г. след като завършва теология в Папския Латерански университет в Рим. От 2009 г. е енорийски свещеник на енория „Блажена Дева Мария на броеницата“ във Велико Търново, а от 2012 г. на енория „Блажен Евгений Босилков“ в Габрово. През 2018 г. е назначен за Генерален викарий на Никополски диоцез от Негово Високопреосвещенство монсиньор Петко Христов, като остава на този пост до 14.09.2020 г., ден на кончината на Никополския епископ. На същата дата Светия Отец Папата го направи Апостолически администратор на овакантения престол на Никополски диоцез.
 
 
БИОГРАФИЯ НА ПРЕПОДОБНИЯ МОНС. СТРАХИЛ КАВАЛЕНОВ
 
Монс. СТРАХИЛ ВЕСЕЛИНОВ КАВАЛЕНОВ е роден в село Разград (област Монтана) на 25 март 1966 г., където е прекарал и детството си. След това се премества в София, където живее около 20 години и се дипломира в Класическата гимназия. Освен български език, говори италиански, полски, френски, руски, латински и старогръцки.
 
През 1992 година завършва история в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.
 
Учи философия и теология в Лугано (Швейцария), в Краков (Полша) и в Рим, в Папския Латерански университет, където през 2009 г. получава бакалавърска степен.
 
На 18 април 2009 г. е ръкоположен за свещеник в Никополски диоцез (епархия).
 
От 2009 г. е енорийски свещеник във Велико Търново, а през 2012 г. става енорийски свещеник и в Габрово.
 
През 2018 г. е назначен от монс. Петко Христов за Генерален викарий на Никополски диоцез.
 
На 14 септември 2020 г. е назначен за Апостолически администратор на Никополски диоцез.
 
На 5 октомври 2020 г. е удостоен с ордена “Кръст за заслуги” на Суверенния Малтийски орден.

От 21 до 24 февруари 2019 г. по молба на Папа Франциск, във Ватикана се събраха президентите на епископските конференции в света, за да размишляват заедно върху кризата на вярата и тази на Църквата, забелязани в цял свят в следствие на разтърсващите новини за сексуални злоупотреби, извършени от църковни лица върху малолетни. Внушителността и тежестта  на информацията от тези престъпления, разтърсиха дълбоко свещеници и миряни, и не малко от тях поставиха под въпрос самата вяра на Църквата като такава.

Скъпи братя и сестри в Христа,

с това писмо искам да ви съобщя, че

Папа Франциск днес ни информира, за назначението за Епископ на Никополския диоцез отец Страхил Веселинов Каваленов, досегашен апостолически администратор, енорийски свещеник на църквите „Дева Мария на Броеницата“ във Велико Търново и „Блажен Евгений Босилков“ в Габрово.

Информацията е официална и може да се разпространява навсякъде.

Отец Валтер Горра