Актуалности

Интервю с Кардинал Луис Антонио Тагле за годината посветена на Свети Йосиф и Апостолическото Писмо “Patris Corde” на Папа Франциск. За Префекта на Конгрегацията за евангелизация на народите,  ние можем всичко да научим от Свети Йосиф, което означава да поемем грижата за тези, които са ни поверени, особено в семейния живот.

Alessandro Gisotti

Свети Йосиф е подходящ и плодотворен образ не само за отците, но и за кръстените. Това подчерта в интервюто Кардинал Луис Антонио Тагле пред Ватикана за Годината специално поискана от Папа Франциск по повод 150 годишнината от провъзгласяването на Свети Йосиф за покровител универсалната Църква. Префектът на  Propaganda Fide естествено се върна и върху Писмото Patris Corde и посочи Свети Йосиф като фигура, която може да вдъхнови Църквата в синодалния процес открит на 10 октомври от Папа Франциск.

Ние живеем една специална година поискана от Папа Франциск за честване на Свети Йосиф. Какви са според вас плодовете, които всички кръстени, всички ние, можем да получим от това събитие?

Фигурата на Свети Йосиф е правилно свързана с тази на бащите. Вярвам обаче, че правилно посочихте, че всички, които са кръстени сред нас могат да се възползват от тази специална година. Особено в следните области: надявам се, че подобно на Свети Йосиф, всеки кръстен ще бъде внимателен към гласа на Божиите съвети, най-вече в моменти на изпитание в живота.  И също така, че всички кръстени се доверяват на Бог да продължи  Своя план, дори когато нещата не винаги са съвсем ясни. И накрая  всеки от нас да бъде  добър "администратор", настойник, пазител на хората, които  Бог ни поверява.

В своето Писмо Patris corde, Папа Франциск подчертава значението на Свети Йосиф, за бащите днес. Какво цените най-много в този документ ?

Има много неща, които този документ ни предлага, особено за бащите. Едното от нещата, които наистина ценя е, че преди всичко той представя Свети Йосиф като човек, който приема реалността. Приемането на реалността не означава да си пасивен или просто толерантен  към нещо. Той приема реалността такава, каквато е, живее според тази реалност. И когато приема тази реалност, той вижда  какво Бог иска да направи, за да я преобрази. Понякога се изкушаваме да не приемаме реалността. Живеем в минало, което сме идеализирали. Или живеем в утопия, която все още не съществува. И затова не знаем как да преобразим настоящето. Докато Свети Йосиф според Patris Corde, приема реалността и в това приемане той чува словото на Бога и действа смело, за да преобрази тази реалност. 

Свети Йосиф: един вдъхновяващ баща в този период на пандемия

Папа Франциск обяви една Година  “Famille Amoris laetitia, която започна на 19 март 2021, на тържеството на Свети Йосиф. Приемният баща на Христос е  «светец на ...

Именно по отношение на реалността … в наши дни сме свикнали, че сме прави, само ако говорим  и имаме последната дума в разговора.  Докато свети Йосиф показва силата си, оставайки мълчалив в сянка. На какво ни учи това поведение?

Вярно е. Когато бях семинарист, името на моята семинария беше Сан Хосе. Мълчанието е една от добродетелите на Свети Йосиф, която ни беше подчертавана.  Евангелието не ни казва нито една дума произнесена от него, но той пази Божието Слово мълчаливо. Исус е този, Който говори в неговото мълчание. Свети Йосиф предпазваше Божието Слово от тези, които щяха да го заглушат и убият. Следователно това ни дава поука. Преди всичко: нашето желание да говорим и да говорим. Дали е за мен или за Божието Слово? Второ, мълчанието понякога е най-могъщата реч. Дори когато Исус беше съден от Пилат замълча в един момент. Но в неговото мълчание, кой беше осъден? Това е корумпираната система, която беше разкрита в мълчанието на Исус.  Мисля, че тогава Исус се научи на мълчание от Свети Йосиф.

Свети Йосиф е също бащата,  който върви напред , който променя път, за да защити семейството си. Какво казва неговата вяра на Църквата, ангажирана понастоящем в синодалния процес?

Синодалният процес за нас е покана да вървим заедно, да пътуваме заедно. Има един маршрут, който ни показва Свети Йосиф. Той вървеше по опасни пътеки с Мария и Исус, воден от указанията на Божия ангел. Това е подход, който означава защита, загриженост. Надяваме се да успеем да развием по време на синодалния процес тази способност да обичаме Исус, да обичаме Църквата. И дори да има забележки, които не винаги са позитивни, трябва да го направим от загриженост, от любов, за да бъде провъзгласено и запазено Името на Исус.

Един последен, по-личен въпрос. Вие сте много отдаден на Свети Йосиф.Дори сте споделяли тази специална отдаденост  много пъти. Какво ви докосва най-вече в този Светец ?

Тази отдаденост ми позволява да се обърна към него в различни ситуации. Особено, когато имам трудни моменти, когато се чувствам  обезкуражен и си казвам  «не знам какво да направя». Тогава моля за закрилата на Свети Йосиф. По специален начин, трябва също така да имаш смелостта да останеш в сянка. Нужна е смелост, особено когато имате чувството, че имате правилната идея и искате да я предложите. Мислите, че имате добро решение, но след това пречиствате намеренията си и си казвате: «чакай малко, аз популяризирам ли се или търся най-доброто?». Ако това не е толкова за доброто на другите, тогава е редно да останете в сянка и да оставите Бог и Божият ангел да извършат чудеса!